SNELTEST
4 min
Citroën maakt zijn intrede op de elektrische markt met een nieuw model voor de massa: de eC4. Op de bestuursvergadering zijn voor dit model vermoedelijk drie prioriteiten gesteld: 1) Comfort, 2) Comfort, en 3) Comfort. We gaan na of de andere aspecten van de wagen hierdoor op de vierde plaats komen!
Citroën is altijd de vreemde eend in de bijt geweest. Waarom de goede orde volgen als er een uniek alternatief is? Denk maar aan airbags langs de buitenkant van de wagen, of een stuur waarvan het centrale gedeelte niet meedraait. Ook de eC4 ontsnapt niet volledig aan dat DNA. Deels SUV, deels coupé en dat overgoten met een sausje aan stijlelementen die teruggrijpen naar de designtaal van de Citroëns uit de jaren ’60, voornamelijk langs de achterkant dan. Fan of niet, de wagen laat haar aanwezigheid gelden.
Het andere gedeelte van haar DNA vinden we langs de binnenkant van de wagen waar comfort primeert. Gaande van de verwelkomende elektrisch verstelbare en verwarmde lederen zetels met massagefunctie tot een vederlicht stuurtje en een sussend gaspedaal dat in samenwerking met de uit boter bestaande ophanging elke vorm van sportief rijden nuanceert en rustig naast zich neer legt. De inspanning zet zich verder in een verwarmd stuur, uitzonderlijk grote ventilatieschachten om de temperatuur nét goed te krijgen, zelfs in te stellen via een applicatie, en een ingebouwd ophangingsysteem voor de tablet, zowel vooraan als achteraan om de rit om te toveren naar een cineastische ervaring.
Onder comfort verstaan we ook zonder blutsen of builen aankomen op de gewenst locatie. Elke hedendaagse wagen heeft de nodige veiligheidsopties aan boord en die durven meer en meer opdringerig hun wil doen gelden met irritante geluidjes, rode cijfers en willekeurige uitroeptekens. Deze Fransoos doet het wat statiger aan door u geruisloos op de hoogte te stellen dat uw rijgedrag niet geheel volgens de norm is. Daarnaast assisteert hij u zo goed mogelijk met camera’s vooraan, achteraan en zelfs vanboven. De wagen vervolgt haar weg tevens volledig zelfstandig indien gewenst dankzij de adaptive cruise control en lane keep assist.
Eenmaal op baan geeft de eC4 u de mogelijkheid om in eco-modus het rijbereik van 340 kilometer uit de 50 kWh batterij nagenoeg volledig te benutten. Dit doet de auto mede dankzij de enigszins zompige remmen, die eerst trachten op te motor te remmen ter regeneratie van de batterij om uiteindelijk bij hard remmen over te schakelen op de effectieve remmen. U kan ook gebruik maken van de andere modi zoals de comfortmodus om het Citroën-karakter ten volle te benutten. Tot slot is er ook een sportieve modus die het gaspedaal heel wat responsiever maakt, maar dergelijk rijgedrag doet het koetswerk in bochten dermate overhellen dat we het idee niet van ons kunnen afschudden dat de wagen fronsend en afkeurend de lijdensweg ondergaat.
Citroën voorziet de eC4 van de 100 kW snellaad mogelijkheid waardoor de wagen in principe 80% van haar batterij kan vullen (270 km) in slechts 30 minuten. Laadt u hem thuis via een 7.4 kW wallbox dan duurt een laadbeurt van 0% naar 100% ongeveer 7u30. Op één nachtje is de batterij dus volledig opgeladen.
Citroën is op de proppen gekomen met een nieuw infotainmentsysteem dat erg doet denken aan het weinig populaire systeem dat terug te vinden was in Nokia/Windows smartphones. Hoewel het systeem best snel is, is het niet logisch opgebouwd waardoor het soms zoeken is naar de gewenste instellingen. Vandaag de dag is het niet uitzonderlijk dat er een kleine cursus multimedia moet doorstaan worden om een systeem volledig te begrijpen, maar enige logica maakt het proces toch eenvoudiger. Zo zijn er slechts 2 knoppen onder het scherm, ‘home’ en ‘auto’, terwijl er ruimschoots plaats is voor een knop ‘radio’ of ‘navigatie’, wat het systeem een stukje gebruiksvriendelijker zou maken.
Wanneer u uw vinger weg van het multimediasysteem navigeert en de materialen rondom even aanvoelt, is er wel een verbetering merkbaar ten opzichte van de vorige modellen maar die upgrade wordt niet doorgetrokken naar de minder betaste delen zoals de deurpanelen en plastics langs de benen. Dit verraadt de ietwat budgetvriendelijke oorsprong van de wagen, die in eerste instantie een verbrandingsmotor huisvest in een—mooi vormgegeven—koets van een kleine 20.000 euro.
Voor comfort ben je bij Citroën aan het juist adres, dat bewijst de eC4 zonder fout. Wilt u uw ecologische voetafdruk daarbovenop zo klein mogelijk houden, dan biedt dit Franse merk u met dit model een aantrekkelijk alternatief op de gekende EV’s en dat reeds vanaf zo’n 32.000 euro.
Media: Bram Billiet
Publicatie: 15/09/2021
Auteur: Pieterjan Bogaert