AWD Privilege Line
Comfortabel
Lexus is zo verwant aan het idee van luxe dat de merknaam zelfs op het woord lijkt. Ieder model van het merk straalt die weelde ook uit, maar de één toch al wat meer dan de ander. Dit is de Lexus LS 500h, de meest luxueuze Japanse auto van het moment.
1
DESIGN
De Lexus LS is het model waarmee het Japanse premiumverhaal begon, in 1989. De visie van Toyota’s toenmalige voorzitter om de beste luxewagen ter wereld te bouwen mondde namelijk uit in een helemaal nieuw merk, Lexus, en een auto zoals de wereld er nog nooit eerder één uit Japan had zien komen. De Lexus LS 400 bood een soepele, oerbetrouwbare V8-motor, uitstekende materiaalkwaliteit en een ontwerp dat op zijn zachtst gezegd deed denken aan de Mercedes S-Klasse van die tijd… Vijf generaties later is de LS opgegroeid tot een model dat niet alleen de iconische hybridetechniek van de Toyota-groep naar een hoger plan verheft maar ook resoluut zijn eigen weg baant op vlak van design. Lexus’ limo lijkt in geen enkel opzicht meer op een Mercedes S-Klasse, laat staan op gelijk welke andere concurrent. In de plaats daarvan vertoont hij een opvallend dynamisch koetswerk met tal van scherpe lijnen en vouwen, een uniek profiel dat achteraan wat aan een coupé doet denken en een motorkap zo lang dat je al van een bepaald gestalte moet zijn om hem met de hand te kunnen wassen—geloof ons. In de cabine gaat die overvloed gewoon onverstoorbaar verder. Zo vind je er bijvoorbeeld al een overvloed aan ruimte maar ook een design met zo veel kenmerken dat het bijna buitenaards overkomt. Lexus gaat er dan ook prat op dat het interieur van zijn LS met de hand wordt afgewerkt door zijn beste ‘Takumi’—vakmensen die minstens 60.000 uur ervaring achter de kiezen hebben. Dat valt er ook aan te zien: elk detail, van de stiksels in het leer tot het fineerhout op de middenconsole, straalt perfectie uit.
2
RIJGEDRAG
Hoelang je ook naar deze Lexus kan staan staren; een auto is er om te rijden. Een apparaat als dit laat daar echter nog de keuze tussen zelf rijden of gereden worden, want de LS biedt ook een achterbank voor koninklijke of presidentiële achtersten. Om met het zelf rijden te beginnen verrast deze hybride ons alvast met zijn soepele, verfijnde aandrijflijn. De LS 500h beschikt namelijk over een 3.5-liter V6-benzinemotor die in combinatie met een elektromotor een totaal vermogen van 359 pk produceert. Die stuurt de auto standaard naar de achteras of optioneel naar alle vier de wielen. Dat is genoeg om deze enorme limousine, die toch al bijna 2,5 ton op de weegschaal legt, naar 100 km/u te versnellen in amper 5,5 seconden. Die spurt doet de LS dan tegen een relatief onaangenaam geloei, want de efficiënte CVT-automaat kiest bij stevige acceleratie het optimale toerental uit en blijft daar gewoon hangen tot je stopt met versnellen. Dan heb je dus maar weinig genot van de V6-soundtrack, al klinkt het blok wel nog steeds fijn bij normaler rijgedrag. Rijden als een hooligan is ook helemaal niet waar deze Lexus voor bedoeld is. De elegantie en verfijning waarmee deze machine voortbeweegt is namelijk genoeg om je meteen tot rust te brengen. Het boterzachte, verrassend directe stuurgevoel geeft de LS de indruk dat hij gewoon moeiteloos vanzelf rijdt en de ophanging filtert drempels competent uit het wegdek. Zijn hybride-aandrijflijn kiest daarbij zo goed als onmerkbaar tussen elektro- en verbrandingsmotor, een dans die het systeem blijkbaar goed coördineert want onze versie met vierwielaandrijving tekende een verbruikscijfer van 8,7 l/100 km op. Niet slecht voor zo’n kolos, en Lexus geeft graag mee dat een LS met achterwielaandrijving daar met gemak nog een litertje onder duikt.
3
GEBRUIK
Het gebruiksgemak van de Lexus LS bekijken brengt ons dan onvermijdelijk bij het idee om gereden te worden, want dat is het voornaamste gebruik dat een dergelijke auto zal zien. Dat je voorin riant zit doet er dus minder toe aangezien die plaats toegewezen is aan de bediende met het zwarte petje. Het is de achterbank die ertoe doet, en dat doet ze ook. Achterin een Lexus LS vind je drie zitplaatsen, waarvan de buitenste twee bestaan uit individuele stoelen. Die kunnen op 18 verschillende manieren aangepast worden zodat je de stoel zelfs bijna volledig plat kunt leggen. Vanaf de Privilege Line bevat de armsteun ook nog eens een schermpje waarmee je alle functies kunt instellen, van de uitgebreide zonneweringen of de audio tot de zetelverkoeling en -verwarming. Massagestoelen zijn er echter pas achterin vanaf de President Line terwijl die voorin de auto al beschikbaar zijn op de Privilege Line—een interessante keuze gezien de relevantie van de gemiddelde achterbankzitter in een LS. Deze Lexus biedt dus verbluffend veel technologie, maar met name voorin de auto is het niet altijd eenvoudig om die zaken te bedienen. De tijden waarin het merk koppig vasthield aan zijn onhandige muisje liggen gelukkig al achter ons, maar je merkt nog steeds dat de LS in essentie al een ontwerp uit 2017 is. Er zitten bijvoorbeeld nog redelijk veel zaken verborgen achter het aanraakscherm, en dat kan qua resolutie en responsiviteit niet altijd mee met de concurrentie. Zo moet je om de zetelverwarming in te stellen eerst op een knop in de middenconsole drukken die je naar het comfortmenu brengt, en dan via het aanraakscherm selecteren hoe en waar je zetelverwarming wenst. Dat is niet alleen te veel moeite maar het voelt ook wat gevaarlijk om je ogen van de weg af te moeten wenden in een Japanse stormram van 2,5 ton. Gelukkig zijn er voor heel wat andere belangrijke functies, zoals het audiovolume en de klimaatregeling, wel nog fysieke knoppen te vinden.
4
KOSTEN
Een luxewagen kost natuurlijk luxegeld en dat is voor de Lexus LS 500h niet anders. Deze auto staat in de configurator vanaf 99.450 euro, waarvoor je de versie met achterwielaandrijving meekrijgt. Die biedt wel meteen de hybride-aandrijflijn op basis van de 3.5-liter V6, dus elke LS is een vlotte LS. Hetzelfde gevoel krijg je van de optielijst, want die is naar aloude Lexusgewoonte bevrijdend eenvoudig. Een kale LS bestaat niet want je krijgt meteen heel wat opties zoals lederen bekleding, adaptieve ophanging, parkeercamera’s en -sensoren en de volledige resem veiligheidssystemen. Voor meer overdaad zoals een bedieningsschermpje voor comfort en audio achterin moet je wel upgraden naar de Privilege Line, en die kost dan wel minstens 120.450 euro aangezien die ook enkel met vierwielaandrijving verkrijgbaar is. Hetzelfde geldt voor de 136.450 euro dure President Line, die bijvoorbeeld ook nog twee entertainmentschermen en massagestoelen achterin toevoegt.
5
CONCLUSIE
De Lexus LS 500h is over de generaties heen opgegroeid tot een volwaardig luxe-alternatief. Hij pakt de zaken anders aan, zowel op motorisch gebied als op vlak van design of uitrusting. Daardoor kost deze luxewagen veel geld maar hij geeft er ook altijd veel waar voor terug, ongeacht de versie die je kiest.
Publicatie: 07/09/2021
Tekst: Joram Van Acker
Media: Bram Billiet