1.4 TSI iV
Comfortabel
Škoda heeft een reputatie opgebouwd tot aanbieder van snuggere auto’s voor de gewone automobilist. Ook die gewone automobilist moet stilaan ecologischer onderweg, en daarom biedt de Tsjechische constructeur nu een aantal hybrides aan. Wij trokken erop uit met zo’n stekker-Škoda: de Octavia iV.
1
DESIGN
De Škoda Octavia was altijd al de boterham met kaas van de autosector. Zonder hem nogmaar te zien of te proberen wist je toch dat hij alles zou bieden wat je van een auto (of boterham) verwacht, en dat zonder je te storen met onnodig complexe of gewaagde toppings. Bij de lancering van deze nieuwe generatie viel er dus niet meteen iemand van zijn stoel. De Octavia behoudt zijn gekende silhouet en blijft verkrijgbaar als break—ofwel Combi—en als hatchback-berline. De neus en het achterwerk volgen daarin wel mooi de nieuwe designtaal van Škoda met dus slankere lichten, een grote grille en de merknaam in het lang en het breed over de achterklep uitgesmeerd. Al bij al is dit nog steeds een vertrouwde boterham met kaas, zou je dus denken, maar dan met verse ingrediënten. Binnenin blijkt er echter een kwak hippe guacamole tussen de sneden brood verborgen te liggen. Weg is dat onopvallende, ietwat karakterloze interieur van de vorige generaties Octavia en in de plaats krijgen we een klassevolle cabine met aluminiumaccenten, haarscherpe displays en een ongezien mooi stuurwiel met slechts twee spaken. Het interieur van de nieuwe Octavia is niet meer gewoon oké, het is indrukwekkend.
2
RIJGEDRAG
Onderhuids blijft deze Škoda dan weer trouw aan zijn Volkswagen-genen. We vinden er de oude bekende 1.4-liter TSI-benzinemotor, al wordt die in het geval van onze Octavia iV wel gekoppeld aan een elektromotor op de vooras. Samen produceren deze motoren 204 pk en 350 Nm koppel, geheel in lijn dus met de (reguliere) plug-inhybrideversie van de Volkswagen Golf. Achterin vinden we een batterijpakket van 13 kWh waarmee de auto in theorie zo’n 60 kilometer zuiver elektrisch zou moeten kunnen rijden. Tijdens onze test haalden wij een 35-tal kilometer uit die accu, met de voetnoot dat het bitter koud was met temperaturen onder het nulpunt. In iets gematigdere weersomstandigheden vermoeden we dat je de 50 elektrische kilometers wel moet kunnen aantikken. Het elektrisch rijden gebeurt daarin best soepel met voldoende vermogen van de elektromotor om niet om de haverklap de benzinemotor te moeten inschakelen. Wanneer dat toch nodig zou zijn, of wanneer de accu gewoon leeg is, dan is dat nog steeds geen straf. Het 1.4-liter viercilinderblok reageert vlot en blijft qua geluidsniveau mooi op de achtergrond. Deze Škoda is dus een meer dan competente kompaan voor de functionele, dagdagelijkse verplaatsingen, maar verwacht er vooral geen sensaties van. Wel integendeel: het stuurgevoel van de Octavia is zo zacht en vaag dat ze ons gerust zouden kunnen wijsmaken dat stuurwiel niet verbonden is met de voorwielen. Waar het stuurwiel wél mee verbonden is, is de nogal betweterige rijstrookassistent. Vanaf je zelfs al niet in het midden van je vak rijdt voel je het systeem corrigeren en krijg je soms zelfs een alarmsignaal met de melding “Rij in het midden van de rijstrook aub”. Als gepassioneerd rijder voel je je dan wat in je eer gekrenkt, maar als puur gebruiksvoorwerp is het wel fijn dat de auto zo om je veiligheid bekommerd is.
3
GEBRUIK
En een gebruiksvoorwerp is het bovenal, zo’n Octavia. Met een koffervolume van 490 liter doet onze plug-in het al helemaal niet slecht, en de Combi zonder accupakket gooit daar nog eens 150 liter bovenop. Ook de inzittenden hebben niks te klagen: voorin vind je zeer gemakkelijk de juiste zitpositie en achterin zijn hoofd- en beenruimte voorbeeldig. Naast al die voor de hand liggende punten biedt deze Škoda ook een aantal snufjes die de auto zo ‘Simply Clever’ maken. Zo zit er een paraplu in het bestuurdersportier, vind je een ijskrabber achter de tankklep en kan je de kofferverlichting losmaken en gebruiken als zaklamp. Daarnaast viel ons ook op dat de achterruitenwisser meedenkt met de automatische ruitenwissers vooraan: wanneer die ingeschakeld worden zal de achterruitenwisser ook werken en zijn interval aanpassen aan de intensiteit van de regen. Alles dus om je het leven zo gemakkelijk mogelijk te maken! We kunnen er echter niet omheen dat er ook een paar kantjes aan de nieuwe Octavia zijn die hem wat moeilijker te bedienen maken dan zijn voorganger, en dan hebben we het voornamelijk over het infotainmentsysteem. Met de software op zich is er niks mis, maar bijna alles moet bediend worden met aanraakgevoelige knoppen en sliders, of gewoon al helemaal via het scherm. Zelfs om de klimaatregeling aan te passen moet je dus kijken waar je drukt. Ook dat mooie stuur kent een nadeel: zo is er door zijn strakke design relatief weinig plaats voor knoppen. Daardoor hebben sommige knoppen meerdere functies en moet je er wel even mee leren werken.
4
KOSTEN
Een Škoda Octavia iV plug-inhybride zal je minstens 44.200 euro kosten. Voor de ruimere Combi-versie zoals wij hem op de proef stelden betaal je een kleine 1.000 euro meer. Als je de plug-in koopt krijg je wel meteen het uitrustingsniveau ‘Clever’, wat standaard een aantal leuke opties zoals de digitale cockpit, cruise control, verwarmde voorzetels en een achteruitrijcamera biedt. In dat geval moet je dus bijna niks extra configureren: de goedkoopste Octavia iV is meteen een heel complete auto. De basis-Octavia—dus zonder hybridetechnologie—begint aan 22.580 euro. Dat is weinig geld voor zo’n volwassen auto maar dan krijg je wel een echt instapmodel met een 1.0-liter driecilinder benzineblokje. Voor een aantal evidente zaken zoals automatische klimaatregeling, parkeersensoren of cruise control moet je dus bijleggen, net als voor de meer verfijnde 1.5-liter viercilinder. Reken uiteindelijk op om en bij de 35.000 euro voor een mooi uitgeruste Octavia.
5
CONCLUSIE
De Škoda Octavia was al lang een volwassen auto maar de nieuwste generatie tilt het model naar een hoger, verfijnder segment. Vooral de iV plug-inhybride maakt daarbij indruk dankzij een soepele, comfortabele aandrijflijn en slimme technologie, al vraagt die technologie soms wel wat gewenning.
Publicatie: 18/05/2021
Tekst: Joram Van Acker
Media: Bram Billiet