Shooting Brake
Comfortabel
Noem een Mercedes-model en de kans zit er dik in dat er een versie met een stekker van bestaat. Zo ook de CLA, het kleine broertje van de stoere CLS op de basis van de A-Klasse. Wij stelden de CLA 250e plug-inhybride op de proef als shooting brake.
1
DESIGN
De eerste generatie Mercedes-Benz CLA zag het levenslicht in 2013. Hij bood de ideale middenmoot tussen de compactere A-Klasse en de meer ernstige C-Klasse. Dat deed hij op een geheel eigenwijze manier: met een agressief, laag profiel en een schuine daklijn die eerder aan de aanzienlijk hoger geprijsde CLS deden denken. Deze tweede generatie CLA volgt daarin zijn voorganger naadloos op, maar combineert dat met de nieuwe designtaal van Mercedes. De auto krijgt dus slankere lichten en een dynamisch ontwerp met een nog gladder koetswerk. Vooral de CLA shooting brake—ofwel: elegante edoch minder praktische break—steekt hierin met kop en schouders boven zijn concurrenten uit. De CLA berline kan je namelijk al eens verwarren met de nieuwe A-Klasse sedan, en daar kan misschien niet elke trotse eigenaar om lachen. Ook vanbinnen laat de nieuwe CLA een hoogwaardige indruk na. Het dashboard komt strak en hoogtechnologisch voor de dag met zijn brede cluster die van het bestuurdersdisplay tot het infotainmentscherm doorloopt. Het samenspel van aluminiumaccenten en subtiele sfeerverlichting zorgt voor een futuristisch gevoel, zeker in combinatie met die bizarre, straalmotor-achtige ventilatieopeningen. Daarbovenop zijn de materiaal- en afwerkingskwaliteit nog eens in één woord subliem.
2
RIJGEDRAG
Als groenste optie onder de CLA’s zou je misschien verwachten dat deze 250e compromissen moet sluiten op vlak van rijprestaties, maar dat blijkt niet helemaal het geval. Deze plug-inhybride combineert een 1.3-liter viercilindermotor uit de rekken van Renault met een elektromotor die tussen de motor en de versnellingsbak gemonteerd zit. Het benzineblok is op zich goed voor 160 pk en de elektromotor kan 102 paarden in de schaal leggen. Werken ze samen, dan krijg je maximaal 218 pk en 450 Nm koppel op de voorwielen. Dat lijkt gematigd maar het onmiddellijk beschikbare koppel van de elektromotor maakt van deze CLA een stiekeme strepentrekker aan het stoplicht. Hij sprint van 0 naar 100 km/u in 6,9 seconden wat, ter referentie, op een paar honderdsten na zo snel is als een Golf GTI. In het betere bochtenwerk valt deze plug-in dan wel wat door de mand, want die 150 extra kilo’s aan lithium-ionbatterijen maken hem wat logger dan zijn CLA-broertjes zonder elektrohulp. Voor een echt sportieve rijervaring zijn er dus wel betere alternatieven, maar qua rijcomfort kent de CLA geen gelijke in zijn segment. Zijn ophanging herleidt namelijk drempels tot zachte deiningen zoals enkel een ‘Benz dat kan. Vooral de plug-inhybride staat garant voor een rustgevende beleving want met de benzinemotor uit rijdt de auto muisstil. Wanneer de accu echter leeg is hoor je dat het 1.3-blokje flink moet werken om het bakbeest van zo’n 1,6 ton voort te bewegen. Dat accupakket heeft natuurlijk zijn voordelen wanneer het op het verbruik aankomt. Met een grootte van 15,6 kWh zou je er volgens Mercedes zo’n 70 zuiver elektrische kilometers uit moeten kunnen halen. Tijdens onze test merkten wij dat een verwachting van 60 kilometer zeker niet onrealistisch is; een mooi cijfer voor een plug-inhybride. Die batterij laad je aan de gemiddelde laadpaal op in zo’n 2 à 3 uurtjes. Daarnaast kan de CLA 250e ook snelladen tot 24 kW, waarmee je de accu in een dik half uur vult.
3
GEBRUIK
Dat de CLA ontworpen is als plug-inhybride, dat merk je ook in de kofferruimte. Aangezien de ingenieurs het accupakket mooi onder de achterbank hebben weten te passen verlies je nagenoeg geen plaats: de koffer meet 495 liter. Wat dan weer typisch is voor een shooting brake is dat dit niet de meest praktische liters zijn: de sportief aflopende daklijn beperkt de laadhoogte en de kofferopening is wat smal en hoog voor een break. Dat is natuurlijk de prijs die je betaalt voor dat smakelijke design. Over de zitpositie valt dan weer niks te klagen. De ruimte voorin is zo riant dat je al snel vergeet dat je in een auto zit die zijn basis met Mercedes’ kleinste model deelt. Je zit ook lekker laag, wat een sportief gevoel geeft, en het stuur en de stoelen zijn meer dan voldoende verstelbaar. Achterin zorgt die aflopende daklijn er wel weer voor dat de groteren onder ons wat zullen worstelen met de dakhemel, maar over het algemeen valt het best mee. Het infotainmentsysteem is zeer uitgebreid, al is het soms wat wennen aan de bediening ervan. Zo is er geen startscherm waarop je bijvoorbeeld je navigatie en je audio tegelijk kan zien waardoor je soms wat moet zoeken om de radio te verzetten wanneer je de navigatie gebruikt. Er zijn dan wel veel knoppen op het stuur maar je kan soms ook zelf kiezen wat ze precies doen. Wanneer je je CLA krijgt moet je dus eerst even alles instellen naar jouw smaak en dan wen je wel aan de bediening.
4
KOSTEN
De goedkoopste Mercedes-Benz CLA zal je 31.460 euro kosten, met een meerprijs van een 1.000-tal euro voor de shooting brake. Aan dat tarief krijg je er eentje met dezelfde 1.3-liter benzinemotor als die in onze plug-inhybride, maar dan zonder de elektrohulp natuurlijk. Deze basis-CLA biedt dan wel alles wat je echt nodig hebt om het een moderne auto te kunnen noemen (denk dan aan automatische klimaatregeling, cruise control en een rijstrookassistent) maar voor meer luxe moet je vaak flink in de buidel tasten en je inlezen in het gamma aan optiepaketten dat Mercedes-Benz aanbiedt. De CLA 250e plug-inhybride begint vanaf 43.923 euro maar wordt wel meteen wat mooier aangekleed. Zo krijg je er halflederen zetelbekleding, 18 inch-velgen en elektrisch verstelbare voorzetels bij. Op technologisch vlak verandert er echter niet veel: voor een groter scherm of meer rijhulpsystemen moet je nog steeds bijbetalen.
5
CONCLUSIE
De nieuwe CLA is dankzij zijn aantrekkelijk design, bovenmaats rijcomfort en uitstekende afwerking zeker het opschrift ‘Mercedes-Benz’ waardig. Als 250e plug-inhybride voegt hij daar nog eens een groot elektrisch rijbereik aan toe. Een compacte vierdeurs-coupé of shooting brake zijnde blijft het niet de meest praktische auto, maar wat ons betreft heeft hij zeker zijn plekje verdiend.
Publicatie: 13/07/2021
Tekst: Joram Van Acker
Media: Bram Billiet