250h
Comfortabel
Zeg je Lexus, dan denk je aan ruime luxewagens met een hectare dierenhuid en een paar kilo gepolijst aluminium in het interieur verwerkt. Compact en mainstream, dat doet deze Japanner niet vaak. Tot nu, want Lexus geeft ons zijn eerste compacte SUV: de UX.
1
DESIGN
Dat een compacte SUV toch het Lexus-logo mag dragen, dat bewijst het design van deze UX. Heel wat concurrenten in dit populaire segment proberen namelijk vooral een zo groot mogelijk publiek aan te trekken door een toegankelijk maar toch speels koetswerk te presenteren. Tussen die massa van opgehoogde hatchbacks met het liefst nog een dakpaneel in een contrastkleur komt Toyota’s luxetak met een vlijmscherp, doodserieus ontwerp. De UX is als een origami-zwaan die een feestje van ballon-puppy’s komt verpesten. Smaakgevoelig is het geheel dan wel: je vindt deze kleine Lexus ofwel heel mooi ofwel heel lelijk maar net dat maakt hem misschien wel zo aantrekkelijk. Noem het gerust een ‘karakterkop’. Ook vanbinnen gaat het eigenwijze Lexus-verhaal onverhinderd verder. De hoogwaardige materialen die in deze cockpit gebruikt worden doen eerder denken aan de grotere ES en RX dan aan een compacte SUV. Alles zit stevig in elkaar en de lederen bekleding voelt aangenaam soepel. Je vergeet al snel dat je in een kleinere Lexus zit…
2
RIJGEDRAG
Tijdens het rijden met de Lexus UX krijg je nog maar eens de indruk dat je met een grotere wagen onderweg bent. De auto ligt stabiel op de weg en stuurt zacht maar trefzeker. Wij kregen de UX echter als F-sport-uitvoering mee en dat is wat ons betreft een lichte domper op de anders aangename rijervaring. De harde ophanging die met dat sportpakket gepaard gaat valt maar moeilijk te rijmen met het hele comfortverhaal en je raakt af en toe in de war over wat voor soort wagen je nu eigenlijk aan het besturen bent. Zo’n stevig onderstel doet je namelijk verwachten dat de hele auto op prestaties gericht is en niet op comfort, maar dat is dan weer helemaal niet wat de aandrijflijn van de UX uitstraalt. Zo vinden we onder de motorkap van deze hybride een 2.0-liter benzineblok met vier cilinders dat volgens de Atkinsoncyclus functioneert. Dat is al een eerste indicatie naar het karakter van deze motor, want de Atkinsoncyclus heeft specifiek als doel om een krachtbron zo efficiënt en zuinig mogelijk te doen draaien. De V8 in een Ford Mustang, de zes-in-lijn van een Toyota Supra of de W16 uit de Bugatti Chiron zijn voorbeelden van motoren die Atkinson’s principes maar al te graag achterwege laten. Dat zijn namelijk sportieve motoren, en dat is de viercilinder in onze UX niet. Dat hoeft op zich geen probleem te zijn want als je de adrenalinesignalen die de ophanging naar je tikker stuurt negeert en gewoon rustig met de UX rijdt, dan merk je dat deze aandrijflijn heel goed in elkaar zit. De 2.0-liter benzinemotor wordt namelijk vergezeld door een elektromotor en niemand krijgt dit hybridespel zo goed voor elkaar als de slimmeriken bij Toyota/Lexus. De UX brengt zijn 184 pk aan systeemvermogen zo naadloos naar de voorwielen dat je vaak alleen maar kunt raden welke motor aan zet is. De traploze CVT-automaat mag dan wat huilen als een ziek kind bij hard optrekken maar onder normaal rijgedrag biedt hij een souplesse die niet veel concurrenten kunnen evenaren. Laat wat ons betreft die meerprijs voor een F-sportversie dus achterwege en geniet van de zorgeloos zuinige rust.
3
GEBRUIK
Een compacte SUV mag dan een populair gegeven zijn, een echt ruimtewonder is het doorgaans niet. De gebreken die de Lexus UX op dat gebied vertoont—want die zijn er—zien we dus wel vaker in dit segment. Om positief te beginnen is er voorin helemaal geen probleem wat ruimte betreft. Als bestuurder of bijrijder vind je gemakkelijk een goede zitpositie en de deurvakken en diepe holte onder de armsteun bieden ook plaats voor je prullaria. Achterin moeten we echter minder rooskleurig zijn. Bij het instappen is het aangewezen om de buik in te trekken want de grote wielkast geeft de achterste deuropening een ietwat ongemakkelijke vorm. Er zijn daar ook geen opbergvakken in de portieren, wat anno 2021 toch wel spijtig is. Hoe verder je naar achter kijkt bij deze UX, hoe krapper het lijkt te worden. De koffer is op papier al maar 320 liter groot en dankzij de schuin aflopende daklijn en hoge vloer zal hij ook geen prijzen winnen qua gebruiksgemak. De All Wheel Drive-versie vreet nog eens 20 liter weg omdat er dan een tweede elektromotor onder de koffervloer steekt. Hier moeten we natuurlijk nuanceren dat we met een relatief compacte wagen te maken hebben; zoiets koop je doorgaans niet als je elke dag met 5 uit de kluiten gewassen volwassenen en hun honden op pad moet. Op vlak van infotainment krijgt de UX standaard een 7-inch scherm dat bediend wordt door middel van een soort muispad in de middenconsole. In de hogere uitrustingsniveaus wordt een scherm van 10,2-inch gemonteerd. De bediening is even wennen maar op het einde van de dag biedt het systeem wel alles wat je nodig hebt. Gelukkig zijn er wel nog fysieke knoppen voor bijvoorbeeld de klimaatregeling zodat je tijdens het rijden niet te vaak door de menu’s moet klikken met dat muisje.
4
KOSTEN
Je kan een Lexus UX aankopen vanaf 36.340 euro. Voor die prijs krijg je meteen al de 250h hybride met 184 pk. Deze motorisatie haalde volgens onze gevarieerde test een gemiddeld verbruik van 6,2 l/100km maar we voelden aan dat een zuinige rijder onder de 6 liter moet kunnen geraken. Vergelijken we dit met de concurrentie, dan moet je het voor die prijs vaak stellen met een zwakkere benzinemotor en een hoger verbruik. Zoals wel vaker bij de Japanners zitten heel wat veiligheidsvoorzieningen en rijhulpsystemen in de basisprijs inbegrepen. Je standaard UX is dus al meteen een competente wagen. Voor lederen bekleding, elektrisch verstelbare stoelen en zetelverwarming moet je wel een duurdere versie kiezen. Wij reden de Lexus UX 250h als uitrustingsniveau “F-sport Line” en dan krijg je voor je 52.640 spaarcenten natuurlijk alles wat je kan bedenken.
5
CONCLUSIE
De Lexus UX is in zekere zin een nichewagen binnen het razend populaire segment van de compacte SUV. Hij is niche omdat zij zich duidelijk onderscheidt qua design maar ook omdat hij uitsluitend met een milieubewuste aandrijflijn komt. Het model vertoont een aantal minpuntjes op het gebied van gebruiksgemak maar maakt die dan weer goed met een volwassen wegligging en een toonaangevend afwerkingsniveau.
Publicatie: 03/02/2021
Tekst: Joram Van Acker
Media: Bram Billiet