1.3 TCe 155
Economisch
De Renault Captur was doorheen zijn eerste generatie één van de bestsellers in het segment van de compacte crossovers. Er rust dus heel wat gewicht op de schouders van de gloednieuwe tweede generatie. Wij reden met de nieuwe Renault Captur 1.3 TCe om te zien hoe hij met al die druk omgaat.
1
DESIGN
Renault was er met zijn Captur als één van de eersten bij in de compacte crossover-trend. Anno 2013 was die markt nog dun bezaaid maar inmiddels wijdt bijna elk merk er een volledig hoofdstuk aan in zijn catalogus. De pionier moet dus ook bijbenen, al bestaat dan het risico dat de opvolger de hoge verwachtingen die uit het origineel ontstaan zijn niet kan inlossen. Om die plankenkoorts binnen de perken te houden blijft de Franse constructeur met zijn nieuwe Captur relatief behoudsgezind. De kleine gezinswagen houdt ruwweg vast aan hetzelfde MPV-achtige silhouet als voorheen en de verschillen zitten dus eerder in de details. Zo volgen de voorlichten het voorbeeld van de nieuwe Clio, zijn de wielen altijd opvallend groot zoals we van de nieuwe Scénic gewend zijn en nemen de achterlichten de vorm van slanke LED-clusters aan. Aan de binnenkant zijn de verschillen met de voorloper opvallender—en dat is maar goed ook. Waar de eerste generatie Captur nog vasthield aan Renaults filosofie van kleurrijke, afgeronde, speelse kunststofinterieurs lijkt de nieuwkomer plots volwassen te zijn geworden. Het dashboard is rechtlijnig en minimalistisch en het grote, rechtopstaande aanraakscherm domineert de cockpit. De draaiknoppen en tuimelschakelaars voor de klimaatbediening zijn niet alleen fijn om naar te kijken, ze voelen ook solide aan. Net als de rest van het interieur, trouwens, waar de bouwkwaliteit er met rasse schreden op vooruitgegaan is in vergelijking met de vorige Captur.
2
RIJGEDRAG
De nieuwe Renault Captur deelt zijn platform met de huidige Clio—net zoals de vorige Captur dat deed met de Clio van zijn tijd. Ondanks die compacte afmetingen slaagt de crossover er toch in om een volwassen rijervaring te bieden: hij voelt stabiel aan tegen hogere snelheden en is uiterst comfortabel geveerd. Ook de geluidsisolatie draagt bij tot dat comfort want bij lage toeren stel je jezelf soms de vraag of die motor eigenlijk wel aan het draaien is. Door zijn iets hogere carrosserie blijft er echter niet heel veel over van het dynamische kantje dat een Clio wel nog kent. Begrijp ons niet verkeerd; de Captur kan gerust bochten nemen zonder de berm te knuffelen, maar de koets rolt gewoon nogal sterk mee en veel voldoening haal je er niet uit. Ook de afstelling van het stuurhuis en het gaspedaal zetten je eerder aan tot rustig rijden: beide zijn zo zacht dat het bijna de gevoelloze kant opgaat. Als je naast het gewoonlijke pendelen ook af en toe eens plezier wil hebben met je kleine gezinswagen blijf je dus beter bij de Renault Clio. Aangezien de Captur zijn platform bij de Clio haalt is ook het motorenaanbod herkenbaar. Zo zijn er op benzinevlak een 1.0-liter driecilindermotortje en een 1.3-liter viercilinderblok dat stiekem ook onder de kap van een aantal Mercedes-modellen leeft. Daarnaast is er ook een plug-inhybride te bestellen. Onze Captur kreeg de benzinetopper mee, de 1.3-liter met 155 pk en 240 Nm koppel. Dat bleek een heel fijne krachtbron met verrassend veel koppel en een gunstig verbruik: we haalden gemiddeld 6,7 liter per 100 km. We stoorden ons wel meer dan eens aan de 7-trapsautomaat: die is soms wat schokkerig en besluiteloos bij lage snelheden en zijn petieterige schakelpookje werkt ook niet helemaal foutloos.
3
GEBRUIK
Als geïnteresseerde in een Renault Captur ben je vooral op zoek naar een gebruiksvriendelijke en ruime maar toch compacte crossover. Dat hebben ze bij Renault goed begrepen: de nieuwe Captur doet het op alle vlakken nog net iets beter dan zijn voorganger. Voorin baad je als het ware in de lichtrijke cockpit en heb je meer dan genoeg ruimte en afstelmogelijkheden om het je helemaal comfortabel te maken. Alle knoppen liggen ook net daar waar je ze verwacht. Achterin is er voldoende hoofd- en beenruimte voor volwassenen en de koffer is met zijn 536 liter de absolute marktleider in zijn segment—al komen die twee laatste waarden wel met een ‘maar’. De achterbank kan namelijk met 16 centimeter naar voor of achter verschoven worden. Je kan dus ofwel de bagageruimte kleiner maken in functie van de mensen ofwel de mensenruimte kleiner maken in functie van de bagage—wat (of wie) op dat moment voor jou het belangrijkst is. Die imposante 536 liter kofferruimte laten dan zo goed als geen beenruimte meer over op de achterbank. De hogere uitrustingsniveaus van de Renault Captur krijgen een groot aanraakscherm op het dashboard. Daarin vind je het nieuwe Easy Connect-systeem van Renault dat op zichzelf al best gebruiksvriendelijk is maar ook met je smartphone verbonden kan worden via Apple CarPlay en Android Auto. Diezelfde topversies krijgen eveneens een digitaal bestuurdersdisplay dat naar hartenlust gepersonaliseerd kan worden.
4
KOSTEN
Je neemt een Captur mee naar huis vanaf 21.125 euro. Die is dan natuurlijk redelijk kaal, maar ook niet belachelijk kaal: standaard krijg je een DAB-radio met bluetoothverbinding, elektrische ruiten rondom en cruise control. Er is ook een mooie basisuitrusting aan veiligheidsfuncties voorzien, van een rijstrookassistent tot een automatische noodrem. De goedkoopste Captur krijgt de 1.0-liter benzinemotor met een manuele zesversnellingsbak. Wij gelukzakken reden de Captur in zijn topversie “Initiale Paris” die je kan configureren vanaf 29.675 euro. Dit luxueuze pakket biedt dan zowat alles wat je kan verlangen, van adaptieve cruise control tot een draadloze smartphonelader en keyless go. Je kan wel kiezen om bij te betalen voor Renaults competente semi-autonome rijhulp waarbij de wagen dan kort de besturing kan overnemen. Aan 750 euro is die optie ook niet extreem duur, dus verwacht hoe dan ook niet veel meer dan 30.000 euro te betalen voor de allerbest uitgeruste Renault Captur. Op de plug-in na natuurlijk, want die begint aan 33.800 euro maar biedt dan meteen heel wat uitrusting.
5
CONCLUSIE
De tweede generatie Captur moest aan hoge verwachtingen voldoen: het opvolgen van één van de populairste wagens in één van de populairste segmenten. Met zijn conservatieve styling lijkt Renault het daarin op veilig te spelen, maar op sommige vlakken overtreft de nieuwe crossover de verwachtingen ook. Met name de interieurkwaliteit en de semi-autonome rijhulp waren welkome verrassingen. Dergelijke toevoegingen zijn ook nodig, want in tegenstelling tot zijn voorganger is deze nieuwe Captur niet meer alleen op de markt van compacte crossovers.
Publicatie: 03/03/2021
Tekst: Joram Van Acker
Media: Joram Van Acker & Bram Billiet