Skyactiv X
Comfortabel
Op zoek naar een sportief getinte hatchback die het net dat beetje anders aanpakt? Dan kan je al sinds jaar en dag bij Mazda aankloppen. De Japanse underdog pakt het echter deze keer wel héél anders aan: ze brengen een ingenieuze benzinemotor op de markt met de belofte van ongeziene zuinigheid. Dit is de Mazda 3 Skyactiv X!
1
DESIGN
De Mazda’s van de huidige generatie worden ontworpen volgens een filosofie die ze met enige trots “KODO-design” noemen. Wat dat precies wil zeggen in het Japans weten we niet, maar met de Mazda 3 als voorbeeld schatten we iets in de zin van: “verbluffend gewaagd voor een compacte hatchback van een relatief kleine constructeur”. De 3 heeft een koetswerk zo glad als een aal en combineert dat met scherpe vouwen en slanke LED-lichten tot iets wat gewoonweg één van de uniekste betaalbare wagens op de markt moet zijn. Hij komt sportief en elegant voor de dag en ziet er—kort gezegd—duurder uit dan hij is. Die indruk gaat niet gewoon verder in het interieur; die indruk wordt nog versterkt. De cockpit is rechtlijnig en minimalistisch vormgegeven. Aluminiumaccenten, kwalitatieve materialen en gedeeltelijk digitale instrumenten tillen het geheel nog wat op tot je al helemaal niet meer kan geloven dat het prijskaartje met een “2” begint. Mazda speelt het spel niet gewoon veilig door zich te spiegelen aan grotere concurrenten; ze doen het op sommige vlakken simpelweg beter.
2
RIJGEDRAG
We worden misschien stilaan voorspelbaar, maar jawel: ook op motorisch vlak doet Mazda niet mee met de massa. In een tijd waar zowat iedereen volop inzet op elektrificatie heeft deze Japanner zijn ingenieurs toegewijd aan een enkele vraag: hoe maak je een motor zo zuinig als een dieselblok, zonder er dat duivelse sap in te moeten gieten? Het resultaat is Spark Controlled Compression Ignition, ofwel SPCCI. Lezers met een diepe interesse in ingenieuze processen met bizar lange afkortingen kunnen er alles over lezen op onze blogpagina. Zij met een complete aversie voor techniek kunnen deze uitweiding rustig overslaan. We begrijpen je, echt. In de praktijk kwamen wij inderdaad met gemak aan een gemiddeld verbruik van zo’n 6 liter per 100 kilometer. Ook het mild hybrid-systeem helpt daarin wat mee, maar de impact daarvan is miniem aangezien het vooral de comfortfuncties van stroom voorziet. Al bij al is het verbruik misschien toch nét iets meer dan een dieselmotor van dit formaat zou presteren maar toch laag genoeg om het SPCCI-verhaal geloofwaardig te maken. Rijd je echter sportief met deze motor, dan maak je geen winst. Vanaf 4000 toeren schakelt de 2.0-liter viercilinder namelijk over op een conventionele benzineverbranding om betere prestaties te garanderen. Dan heb je maar liefst 180 pk en 224 Nm koppel onder je rechtervoet. Daar zit misschien wel net het probleem bij deze Mazda 3 met Skyactiv X-motor. Onder de 4000 toeren zit er namelijk weinig leven in zijn aandrijflijn, ook al ben je dan wel lekker zuinig bezig. Om vlot op te trekken tijdens bijvoorbeeld inhaalmanoeuvres moet je consequent 2 versnellingen lager schakelen en de motor doen brullen alsof hij achternagezeten wordt door een roedel hongerige roofdieren. Dat is jammer, want de Mazda 3 stuurt wel als een sportieve wagen en heeft een uitstekend gebalanceerd onderstel. Ook over de manuele versnellingspook kunnen we alleen maar lovend zijn: die schakelt met een mechanische directheid die je gewoon nergens anders vindt in dit segment. De aandrijflijn laat je dan in zekere zin in de steek omdat je eerst die toeren moet opbouwen tot de magische waarde van 4000. Die ietwat luie motor hangt echter ook deels samen met Mazdas afkeer voor turboladers, want die kunnen een motor bij lagere toeren wel meer koppel geven.
3
GEBRUIK
Sportief design staat jammer genoeg niet altijd gelijk met praktisch design. Ook deze Mazda 3 kent dus een paar nadelen van zijn mooie koetswerk, al valt het al bij al wel mee. Vooral het zicht rondom is niet bepaald voorbeeldig, voornamelijk achteraan. De wagen heeft extreem dikke C-stijlen waardoor je een enorme dode hoek krijgt tussen de achterruit en de zijruiten. Mazda heeft dit dan wel slim opgelost door een uitgebreide dodehoekassistent met bewegingssensoren in het bestuurdersdisplay te verwerken. Die elimineren de dode hoek bijna volledig in samenwerking met de waarschuwingslampjes in de zijspiegels. En denk dan maar niet dat je daarvoor moet bijbetalen; Mazda geeft je dit geavanceerde gadget gewoon standaard mee! Qua ruimte doet de Mazda 3 het helemaal niet slecht, zeker gezien zijn lage, sportieve design. Voorin zit je riant en is het zeer eenvoudig om de juiste zitpositie te vinden, en achterin is de ruimte gemiddeld. Als volwassene zal je er misschien niet graag zitten gedurende een lange rit maar kinderen zullen op de achterbank niet klagen. Al hebben die kinderen dan wel niet veel te doen, want de hoge raampartijen en dikke C-stijl maken het zicht naar buiten niet optimaal en zorgen voor een ietwat claustrofobisch sfeertje. De kofferruimte ligt in dezelfde lijn: met 358 liter biedt hij minder dan bijvoorbeeld een Volkswagen Golf maar meer dan een Ford Focus hatchback. Bij Mazda hebben ze schijnbaar een interessante filosofie als het op infotainment aankomt; een filosofie die flink wat consumenten waarschijnlijk wel kunnen volgen. Waar heel wat constructeurs vandaag de dag investeren in aanraak-dit en haptische-dat biedt de Mazda 3 gewoon een scherm, een multifunctionele draaiknop en wat sneltoetsen. “Ouderwets” zeggen sommigen dan maar wij zeggen “voldoende”. Het systeem werkt al bij al relatief gebruiksvriendelijk en biedt gewoon alles wat je nodig hebt. Mazda geeft ook meteen alle functionaliteit mee aan de basisversie van zijn 3, van navigatie tot Apple CarPlay of Android Auto.
4
KOSTEN
Een Mazda 3 hatchback kost je minstens 24.290 euro. Daarvoor krijg je de “Skymove”-uitvoering met de 122 pk-sterke e-Skyactiv G-benzinemotor en mild hybrid-ondersteuning. Voor de innovatieve Skyactiv X zoals wij hem testten moet je upgraden naar minimaal de “Skydrive Business”-uitvoering en dan betaal je 28.390 euro. Dan heb je ook meteen meer uitrusting natuurlijk, zoals een 360°-camera en automatische klimaatregeling. De prijslijst van de Mazda 3 is best overzichtelijk: je bestelt gewoon een bepaald uitrustingsniveau en verder zijn er weinig tot geen pakketten of losse opties toe te voegen. De “Skymove” biedt als goedkoopste toch meteen al een redelijk complete uitrusting met alle mogelijke infotainment en heel wat extra’s zoals een dodehoekassistent, adaptieve cruise control en zelfs een head up-display. Voor lederen bekleding, parkeersensoren vooraan en keyless entry moet je wel upgraden.
5
CONCLUSIE
De Mazda 3 is een minder voor de hand liggende keuze in zijn segment en dat is eigenlijk onterecht. Hij ziet er sportief en klassevol uit, komt met innovatieve, zuinige motoren en biedt verrassend veel waar voor zijn geld. Daarnaast schakelt en stuurt hij ook uitzonderlijk fijn, al beantwoorden de turboloze benzinemotoren niet altijd aan zijn sportieve indruk. Hoe dan ook blijft dit een absolute aanrader voor als je eens iets anders wil dan metallic-grijze Duitse eenheidsworst.
Publicatie: 24/02/2021
Tekst: Joram Van Acker
Media: Bram Billiet